دردر در سیستمهای نوری وقتی همه ابیراهیهایی که تا به حال ذکر شده اند بر طرف شوند ، واضحترین تصویر بجای اینکه روی یک صفحه مسطح متمرکز شوند روی یک سطح انحناء دار که صفحه پتزوال نیز نامیده می شود تشکیل می شود .
دو ابیراهی آستیگماتیسم و انحنای میدان را باید در ترکیب با هم بررسی کرد چرا که تصحیح یکی موجب افزایش دیگری می شود . اگر در سیستمی ابیراهی آستیگماتیسم را برطرف کنیم خطوط T و S بر هم منطبق می شوند ولی بدلیل انحنای میدان ، تصویر روی یک سطح انحناءدار تشکیل می شود .
اگر فرض کنیم بخواهیم از این سیستم در عکاسی استفاده کنیم سه حالت پیش می آید .
اگر صفحه فیلم را در موقعیت A قرار بدهیم فقط در مرکز میدان دید تصویری واضح بدست می آید و در بقیه نواحی تصویر مات خواهد بود . اگر صفحه فیلم را در موقعیت B قرار بدهیم فقط در نواحی کناری واضح است و اگر صفحه فیلم را در موقعیت C قرار بدهیم فقط درنواحی میانی میدان واضح خواهد بود . برای اینکه در تمام میدان دید تصویر واضح باشد صفحات فیلم را روی یک سطح انحناء دار مطابق با انحناء میدان قرار می دهند .
بطور کلی اگر در سیستمی توان و ضریب شکست عدسیها ثابت بماند با تغییر انحناء عدسیها و فاصله بین شان و تغییر اندازه و مکان دهانه بند ها ، انحناء میدان ثابت ولی شکل خطوط T و S تغییر می کند . در شکل زیر سه حالت مختلف نمایش داده شده است .
جالب است بدانید که همواره نسبت PT به PS بصورت 3 به 1 است یعنی همواره PT سه برابر PS است .
در یک عدسی ساده با استفاده از دهانه بند می توان انحناء میدان را کاهش داد .
در آدرس زیر اطلاعات مفیدی درباره انحنای میدان وجود دارد:
http://www.telescope-optics.net/curvature.htm