کد خبر: 6112
تاریخ انتشار: دوشنبه 18 اردیبهشت 1396 -    8 May 2017
ارسال به دوستان
الف الف

Messier catalog

فهرست مسیه

/ / / Messier catalog / /

فهرستی از ۱۱۰ جرم آسمانی یا سحابی که شارل مسیه آنرا تهیه کرده است.این اجرام شامل انواع کهکشان خوشه ستاره ای باز  خوشه کروی سحابی سیاره ای وسحابی های گازی می باشد.

مسیه که با هدف کشف دنباله دارها در رصدخانه مارین رصد می کرد در تاریخ ۲۸ آگوست ۱۷۵۸ بطور کاملا اتفاقی متوجه جرمی در آسمان شد که تصور کرد یک دنباله دار است ، اما این جرم مه آلود اصلا حرکت نداشت. این جرم سحابی خرچنگ در نزدیکی ستاره زتا-ثور بود که به عنوان اولین جرم مسیه با عنوانM1  ثبت شد با قدر مجموع ۸ . مسیه برای این‌که چنین اجرام غیر ستاره ای را با دنباله دارها اشتباه نگیرد شروع به یافتن و فهرست کردن اجرام غیر ستاره ای کرد. مسیه در سال ۱۷۶۵ فهرستی از ۴۱ جرم غیر ستاره ای را منتشرکرد که از این تعداد ۱۷ یا ۱۸ تای آن را خودش کشف کرده بود و بقیه را ستاره شناسانی دیگر کشف کرده بودند. در مارس ۱۷۶۵ دو سحابی  M42و M43  در جبار ، خوشه کندوی عسل M44 در سرطان و خوشه پروین M45 در   صورت فلکی گاوبا ثبت مسیه به عنوان جرم غیر ستاره ای تعداد اجرام غیر ستاره ای به عدد ۴۵ رسید. در ۱۷۷۴ این فهرست با تائید آکادمی علوم پاریس منتشر شد. تا سال ۱۷۸۳ مسیه با همکاری پیر مشن فرانسوی و همراهانش بارناباس اوریانی ایتالیایی و نیکلاوس لاسیا ۵۵ جرم غیر ستاره ای دیگر را ثبت کردند. صدمین جرم فهرست مسیه یکماه پیش ازآنکه ویلیام هرشل سیاره اورانوس را کشف کند، ثبت شد. پیر مشین همکار مسیه در طول سال های ۱۷۸۳ تا ۱۷۸۴ ، سه جرم دیگر را به فهرست مسیه اضافه کرد. در حدود ۱۴۰ سال بعد ستاره شناس فرانسوی فلاماریون یک کپی از کاتالوگ ۱۰۳ جرم غیر ستاره ای مسیه را بدست آورد و با رصد ۱۰۴ M ( کهکشان کلاه مکزیکی ) در سنبله ، تعداد اجرام مسیه را به عدد ۱۰۴ رساند. در ۱۹۴۷ هلن سایرهوگ ستاره شناس کانادایی M105 M106  و ۱۰۷ M را رصد کرد . این اجرام را پیش از آن پیر مشین رصد کرده بود اما برای او غیرستاره ای بودن این اجرام نامعلوم بود، برای همین آن ها را در فهرست مسیه ثبت نکرده بود. و اما ۱۰۸ M و ۱۰۹ M را چند سال بعد گینگریچ استاد تاریخ نجوم دانشگاه هاروارد رصد کرد و آخرین جرم فهرست مسیه را هم کنت جونز در ۱۹۶۶ به فهرست اضافه کرد که این جرم ۱۱۰ M ، قمر کوچکتر کهکشان آندرومدا ( M ۳۱ ) است.

برای دیدن فهرست کامل اجرام اینجا را کلیک کنید

برای دریافت فهرست کامل مسیه به شکل جدول word   اینجا را کلیک کنید

 

منبع :

http://www.astronomy.sampad.info/archives/2004/11/_uoeoeoeoeu_uoe.php

هرساله در نزدیکی روزهای اعتدالین برای مثال اوائل فروردین ویا اوائل مهرماه مسابقه ای بین منجمان آماتور برای دیدن اجرام این فهرست در یک شب برقرار می شود که نام آن ماراتن مسیه است.برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این مسابقه اینجا را کلیک کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر به زبان انگلیسی به سایت زیر مراجعه نمایید:

http://seds.lpl.arizona.edu/messier/xtra/history/m-cat.html

در سایت زیر اجرام مسیه ای که در هر ماه قابل مشاهده هستند معرفی شده اند.

http://seds.org/messier/xtra/12months/12months.html

سایت زیر در برگیرنده عکسهایی جالب وبزرگ از این اجرام است:

http://www.ipac.caltech.edu/2mass/gallery/messiercat.html

 http://www.physics.sfasu.edu/astro/courses/ast105/messiermarathon.html